Bostads- och servicesektorn står för närmare 40 procent av den totala energianvändningen i EU. Energieffektiviseringen av byggnader är därför en central åtgärd för att minska klimatutsläpp och för att säkerställa att klimatmålen nås. Åtgärder för att öka energieffektiviseringen kan emellertid stå i konflikt med andra hållbarhetsmål, däribland bevarandet av kulturvärden. I detta projekt studerar vi hur rätten, särskilt miljöbalken och plan- och bygglagen, hanterar konflikten mellan en ökad energieffektivisering och bevarandet av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. I projektet ingår även att studera rättstillämpningen. Detta sker genom fallstudier som bland annat inkluderar solceller, fönster och värmesystem. Genom analyser av rätten och dess tillämpning med utgångspunkt i rättsvetenskapliga och konstvetenskapliga grunder samt tekniska kunskaper om energieffektiviseringar av byggnader identifieras brister i den befintliga rättsliga styrningen och behov av åtgärder för en rättslig styrning mot uppfyllandet av båda målen. Projektet avser bidra med såväl nya teoretiska som praktiska kunskaper till nytta för lagstiftare, rättstillämpare och andra intressenter.
Projektledare Anna Christiernsson (docent, Juridiska Institutionen, Stockholms Universitet) är biträdande lektor i miljörätt. Hennes forskning har i stor utsträckning bedrivits inom tvärvetenskapliga projekt och behandlat frågor om harmonisering mellan svensk rätt och EU-rätt, mellan miljöbalken och sektorslagstiftning samt rättsliga förutsättningar för genomförande av hållbarhetsmål.
Tor Broström (professor i kulturvård, Konstvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet) är vetenskaplig samordnare för det nationella forskningsprogrammet Spara och bevara och har haft en ledande roll i ett antal europeiska projekt. Hans forskning, om inneklimat och energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader, är tvärvetenskaplig och tillämpad med fokus på hur man får en hållbar balans mellan att spara energi och bevara kulturvärden.
Lovisa Fransson (jur. kand Uppsala Universitet) är forskningsassistent i miljörätt vid Stockholms Universitet. Hon är särskilt intresserad av juridikens roll för att uppnå internationella och nationella miljömål och hur rätten kan tolkas och utformas för att vara mer kompatibel med en hållbar utveckling.
Mia Geijer (fil.dr, Uppsala Universitet) är adjungerad lektor i kulturvård med undervisning bl.a. i kulturegendomsrätt. Hon är också bebyggelseantikvarie vid Länsstyrelsen i Örebro. Hon är disputerad i arkitekturhistoria och hennes forskning handlar om det byggda kulturarvets bruk och förvaltning.
Melina Malafry (jur.dr., Juridiska Institutionen, Stockholms universitet) är lektor i miljörätt. Hon har bedrivit forskning om energisystemrelaterade miljöfrågor, särskilt relationen mellan förnybar energi och skyddet av biologisk mångfald, samt nätkoncessionsfrågor. Hon har även varit föredragande på Mark- och miljööverdomstolen där hon har kommit i kontakt med PBL- och kulturfrågor.
Edith Lalander Malmsten (jur.kand. Stockholms universitet) är forskningsassistent i miljörätt vid Stockholms universitet. Hon är särskilt intresserad av frågor som berör juridikens roll i relation till olika miljömål, i synnerhet de rättsliga målkonflikter som kan uppstå i samband med en hållbar klimatomställning.
REFERENSGRUPP
Med syfte att säkerställa att forskningsresultaten blir relevanta och lättillgängliga för berörda intressenter har vi knutit en referensgrupp med experter från statliga myndigheter, kommuner och intressegrupper till projektet.
Deltagare
SAMARBETSPARTNERS
Väga rätt? - Tillämpning av lagstiftning i avvägningen mellan energiomställning och bevarande av kulturvärden. En del av Uppsala universitets tvärvetenskapliga forskarskola i hållbar utveckling.
Deltagare
Copyright © 2022 Reko - Med ensamrätt.
Drivs av GoDaddy Webbplatsverktyg